TREKPAARDEN :

De Vlaamse werkgroep De Vrede, afdeling Vlezenbeek, steunt al van bij de eerste editie het trekpaardenevent in het domein Coloma.

Dit gebeurt in de persoon van voorzitter Gust Crabbe die zich over de veulenwedstrijd ontfermde maar de laatste jaren zelf deelnam met trekpaarden van eigen kweek.

Zijn interesse werd gevoed door zijn jeugd en door het project dat Daan Vervaet in gedachten had met Groenenberg.

Bij de opening van dit domein, na de restauratie en het overlijden van Daan in 1990, werden de eerste trekpaarden er losgelaten uit de stal van Victor Francis.

Dit project werd opgevolgd door Marcel Vossen die nu nog steeds een aantal trekpaarden van verscheiden kleuren heeft lopen op de omliggende weiden.

Het is tevens Marcel Vossen die de veulenwedstrijd een Europese dimensie gaf.

 

 

 

 

TREKPAARDENDAG in COLOMA

Op zondag 24 september greep voor de zesde keer het grote trekpaardenevenement plaats met 65 ingeschreven Vlaams-Brabantse trekpaarden voor de provinciale titel en 40 trekpaardveulens voor de Europese wedstrijd.

 Zoals steeds was de zon van de partij en veel toeschouwers.

In de voormiddag waren de echte liefhebbers daar om de wedstrijd te volgen en vanaf 14 uur kwamen de ouders met kinderen massaal afgezakt voor de randanimatie.

Slechts twee deelnemers uit Sint-Pieters-Leeuw (Vlezenbeek) waagden zich tussen de topkwekers om hun eigen paarden te showen, namelijk Thomas Van Laer en Gust Crabbe. 

 Ze werkten dan ook nauw samen om het beste van hun paarden te tonen. De familie Crabbe, stal van Inkendaal, waren met twee paarden aanwezig. Ook Thomas van Laer, bijgestaan door Cindy De Bock, bracht twee paarden voor.

Niettemin liep het al van de eerste aanloop naar de presentatie van Berta van Inkendaal, gefokt door Gust Crabbe,  mis. Een breuk van het halster en de poging om het jonge paard in bedwang te houden eindigde in de nadars.

Gelukkig was niemand gewond en kon zij haar beste beentje voorzetten tussen de 7 andere éénjarigen en eindigde ze zesde. Haar ontwikkeling van veulen tot jaarling was dus niet zo goed.

Dan was Gaminne van Goudveerdegem van Thomas Van Laer aan de beurt bij de tweejarigen. Zij is de wedstrijdomgeving meer gewoon en gedroeg zich voorbeeldig. Ze behaalde een  vierde plaats.

Vervolgens mocht Lisa van Bob(Agneessens) aantreden bij de vijfjarigen. Ook zij deed het prima met een vierde plaats. Eindelijk kwam ook Irina van Inkendaal in de piste bij de zesjarigen.

 Zij was, samen met Berta van Inkendaal, de enige vosse deelneemster en tevens alleen in haar reeks. Ze won dan ook zonder tegenstand.

 

 

Foto trekpaard.net   Irina van Inkendaal

 

 

 

Alle winnaars van de reeksen mochten de merries dan aantreden voor de kampioenstitel. Een ongelofelijke bekroning voor Gust Crabbe, een kleine kweker,

 tussen de grote stallen Van Riet uit Londerzeel, die verschillende reeksen won, en andere topstallen.

Intussen was ook de Europese veulenwedstrijd afgelopen en waren de Nederlanders weer de beste.

 

 

Ilse van de Klaverhoeve van de stal Van der Heijden uit Zijtaart

 

 

 

Tien Belgische veulens namen het op tegen tien Nederlandse, vijf Franse en vijf Duitse. De landen streden eerst onderling voor het kampioenschap en daarna werd een Europese kampioen gekozen door een internationale jury.

De Belgische kampioen was van de stal van de familie Imschoot uit Beervelde, die ook regelmatig onze jaarmarkten aandoen : Ischa Van De Boterhoeve.

Naast de Belgische veulens waren er ook deelnemers van de stamboeken KVTH (Nederland), Trait du Nord (Frankrijk) en Rheinisch Deutsches Kaltblut (Duitsland).
Voor Frankrijk won Havane De La Marliere uit Ferrierre La Grande,  voor Duitsland Floris uit NX Beesel en voor Nederland Ilse van de Klaverhoeve uit Zijtaart.

 Deze vier winnaars kregen een cheque van 250 euro. Uit deze vier werd een Europese veulenkampioen gekozen en die prijs werd gewonnen door  zwartschimmel ‘

 Ilse van de Klaverhoeve ‘uit Zijtaart van Fokker-eigenaars  A&R  Van der Heijden. Ze ontvingen van de gemeente Sint-Pieters-Leeuw een cheque van 1000 euro.

 

 

 

 

 

De kinderen kwamen ook ruimschoots aan hun trekken op een springkasteel, een paardentram, een vliegend tapijt, op de rug van een echte Brabander, enzovoort.

 Lange rijen kinderen schoven aan voor een plaatsje en de paarden moesten onophoudelijk rondjes lopen met joelende kinderen.

Opnieuw een groot succes, na de doortocht van de Gordel een paar weken eerder.